0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Verhalen van medewerkers

Voorop staat aandacht voor de mens

19 juli 2022

“Een bewoner noemde mij altijd de Pipo van d’n Herd”

Mijn naam is Mieke de Koning en ik werk sinds 2002 bij SMO.
In die tijd wilde ik eens iets anders, solliciteerde en werd aangenomen.
Ik werk binnen Huize d’n Herd; een mooie, warme werkplek waar ik het tot op heden nog steeds goed naar mijn zin heb.

Ik geniet van mijn werk als groepsleider met mensen. Iedereen is anders en iedereen heeft een verhaal. Wie binnenkomt is voor mij gelijk en ik probeer dan ook die aandacht te geven op wat ik denk dat iemand nodig heeft. Soms een lach, een traan, een troostend woord of gewoon even een gezellige babbel.

Om bij d’n Herd te werken moet je ook wel open staan voor iedereen, anders zou je dit werk niet kunnen doen. Je moet flexibel zijn en een “mensen-mens”.

Het werken is in de jaren dat ik bij SMO ben wel veranderd; vroeger hadden we regelmatig bewoners met een alcoholprobleem en nu zijn komen er vaak ook drugs en psychische klachten bij. Dat maakt het niet moeilijker, maar wel spannender.
We zijn nu gaan werken met de methodiek Krachtwerk; het vergroten van eigenaarschap, zowel met betrekking tot de bewoners als naar ons medewerkers zelf. Dat was even wennen, de bewoners “meer loslaten”, maar het komt uiteindelijk iedereen ten goede. Denk maar eens aan een simpel voorbeeld van een borreltje drinken, in hoeverre geef je een bewoner de ruimte om er één teveel te pakken? Eerder was dat niet toegestaan.  Dat kan nu, maar met die kanttekening dat niemand er last van heeft!
Ieder mens wil daar waar het kan toch uiteindelijk de regie hebben over zijn eigen leven! 
 
Ikzelf ben makkelijk in omgang, over het algemeen goedlachs (een bewoner noemde mij altijd de “Pipo” van d’n Herd”) en daardoor toegankelijk voor collega’s en onze bewoners.
Het mooie in mijn werk is als ik vooruitgang zie bij een bewoner. Binnen komen als thuisloze en vertrekken naar zelfstandige woning met de tools om je te redden in onze maatschappij. Maar ik geniet ook van de kleine stappen die mensen maken.

Al met al nog steeds geen spijt van mijn sollicitatie bij SMO ?