0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Iedereen heeft een verhaal dat de moeite waard is

Doelgroep & portretten

SMO 5 Over SMO 5 Onze aanpak 5 Doelgroep & portretten

De mensen die bij ons aankloppen voor opvang en begeleiding zijn mensen met een verhaal. Een aantal van deze verhalen hebben we opgetekend en laten wij, samen met hun kinderfoto, graag op deze pagina zien.

Waarom een kinderfoto?
We zijn allemaal kind geweest. We speelden samen in de zandbak, zaten naast elkaar in de schoolbanken. Als kind zagen we geen verschillen. Maar niet alle kinderen hebben evenveel geluk met waar hun wieg staat. En voor sommige kinderen loopt het leven heel anders dan voor de meeste kinderen uit hun klas.

Wanneer je kijkt naar de onderstaande foto’s, is het moeilijk te verkroppen dat deze kinderen in hun leven te maken hebben gekregen met bijvoorbeeld nare ervaringen in relaties, misbruik of mishandeling, schulden, verslaving, een huisuitzetting of psychiatrische problemen. Dat zij, op het moment dat zij (jong)volwassen zijn, vaak al veelvuldig en langdurige hulpverlening achter de rug hebben.

Met deze portretten streven wij ernaar om vooroordelen tegen te gaan. De mensen die bij ons aankloppen voor opvang en ontwikkeling, zijn allemaal mensen die er serieus aan werken hun leven weer op de rit te krijgen. Het opkrabbelen gaat soms met vallen en opstaan en het is hard werken.

Wat deze mensen hebben meegemaakt zou iedereen kunnen overkomen, ook jou.

Portretten

Getekend voor het leven – Peter

Getekend voor het leven – Peter

Met 20 andere broertjes en zussen was er geen ruimte voor de drukke, vrolijke en grappige Peter. Zijn ouders stuurden hem daarom naar een internaat. De trauma's die hij daar opliep hebben hem voor het leven getekend. Als elfjarig jongetje kwam Peter al in het criminele circuit terecht...
Een eigen gecreëerde droomwereld – Savi

Een eigen gecreëerde droomwereld – Savi

Zowel op school als thuis was de situatie voor Savi onveilig. Met behulp van Veilig Thuis en de jeugdbescherming kon Savi ontsnappen aan diens thuissituatie en kwam terecht bij De Koning. Hier werd hen'het rechte pad weer opgesleurd' en werkte hen keihard aan herstel.
Hoge pieken, diepe dalen – Anka

Hoge pieken, diepe dalen – Anka

Tijdens haar zwangerschap werd Anka manisch depressief. Meerdere keren werd ze opgenomen op de gesloten afdeling van de GGZ en volgde daar trajecten om met haar gesteldheid om te kunnen gaan. In 2021 sloeg het noodlot toe. Haar zoon en haar vader overleden in hetzelfde jaar...
Kiezen voor het leven – Roeland

Kiezen voor het leven – Roeland

Roeland filosofeert graag en is een diepe denker. Soms staat hem dat filosoferen ook wat tegen, alsof hij vast zit. Voortdurend kiest hij voor het leven. Dit is niet altijd zo geweest. “Ik weet hoe het is om ziek te zijn, zowel mentaal als fysiek.” Dit houdt Roeland niet tegen. “Ik ga er wat moois van maken.”
Stille wateren, diepe gronden – Ricardo

Stille wateren, diepe gronden – Ricardo

Toen Ricardo ging puberen, liep het thuis steeds vaker uit de hand. Groepsdruk zette hem aan tot gedrag dat uiteindelijk leidde tot een onhoudbare situatie. Ricardo kwam terecht bij De Koning, waar hij zichzelf goed leert kennen...
Dromen van een betere toekomst – Hassan

Dromen van een betere toekomst – Hassan

Als Hassans huwelijk geen stand houdt stort alles in en komt hij in een neerwaartse spiraal. Wanneer zijn dochter hem slapend aantreft in de schuur van zijn ex-vrouw, bereikt hij een dieptepunt en besluit hij dat hij hulp nodig heeft. Een hobbelige weg naar herstel begint...
Telkens vallen en weer opstaan – Fenjo

Telkens vallen en weer opstaan – Fenjo

De fanatieke en sportieve Fenjo zit als kind al niet graag stil. Als hij wat ouder wordt, is hij vaak op feestjes te vinden. Recreatief drugsgebruik verandert in een verslaving, met uiteindelijk een psychose tot gevolg. Na herhaaldelijk afkicken start Fenjo een succesvol eigen bedrijf, maar zoekt hij zelf opnieuw de hulp van SMO...
Op zoek naar stilte in zijn hoofd – Jack

Op zoek naar stilte in zijn hoofd – Jack

In het hoofd van Jack is het nooit stil. Tijdens zijn jeugd vindt hij in blowen een manier om van die onrust af te komen. Helaas wordt de onrust alleen maar groter en krijgt hij psychotische klachten. In de forensische kliniek wordt een diagnose gesteld en krijgt het blowen een verklaring...
Je hart luchten

Je hart luchten

Freddie (67 jaar) dacht een prima leven te leiden met zijn ex-vriendin. De relatie mocht dan verbroken zijn, maar hij mocht in de huurwoning blijven wonen en betaalde een groot deel van de woonlasten.
Helemaal alleen terug in Nederland

Helemaal alleen terug in Nederland

Stel je voor: je woont met je Zweedse vriendin in haar thuisland, tijdens de bevalling overlijdt zij en ook jullie baby, en omdat je niet de Zweedse nationaliteit hebt, moet je terug naar het land en de gemeente waar je het laatst verbleef, helemaal alleen.
In het belang van de kinderen

In het belang van de kinderen

Alles had Kevin (30 jaar) over voor zijn kinderen toen hij en zijn ex-vrouw besloten te gaan scheiden. Daarom zette hij het huis op naam van zijn vrouw en liet hij alles achter, zodat het leven van de kinderen niet te ingrijpend hoefde te veranderen.
Thuis in de Kamenij

Thuis in de Kamenij

Medhat (51 jaar) is kok en werkte in een restaurant in Amsterdam. Dat ging in mei 2020 failliet, al snel nadat corona zich in ons land begon te verspreiden. Omdat het in Amsterdam moeilijk is om woonruimte te vinden, kwam Medhat naar vrienden in Helmond.