0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Zoek je een veilige plek?

Begeleiding voor ouders én kinderen

Speciale aandacht en voorzieningen voor kinderen

Een plek waar je jezelf mag zijn

De Koning

SMO 5 Aanbod 5 Opvang 5 De Koning

Opvang voor jongeren en jongvolwassen, met of zonder kind(eren)

Soms heb je (met spoed) een plek nodig om te wonen en te slapen. Bijvoorbeeld als je thuis niet meer veilig bent, als je op straat komt te staan of als je door een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen niet goed zelfstandig kunt wonen. In De Koning bieden we je een veilige plek.

Afhankelijk van jouw situatie verblijf je hier zo kort als mogelijk is, of zo lang als nodig. Tijdens je verblijf werken we samen met jou aan het versterken van jouw eigen kracht, talent en passie. Zo begeleiden we je op jouw pad naar zelfstandig(er) wonen. Op alle leefgebieden omgaan met geld, gezond eten, dagelijkse structuur, dagbesteding en het onderhouden van je woonruimte. Zodat je uiteindelijk weer mee kan doen in de maatschappij en daar ook gezien en gewaardeerd wordt.

 

Begeleiding aan kinderen

Voor kinderen hebben we in De Koning speciale aandacht en de nodige voorzieningen.

We zien niet alleen de ouders, maar ook de kinderen als persoon met een eigen stem. Kinderen worden daarom gekoppeld aan hun eigen trajectbegeleider, die ook hun vertrouwenspersoon is.
We vinden het heel belangrijk dat kinderen zich welkom voelen bij ons. We doen er dan ook alles aan om ze zich thuis te laten voelen. Zo organiseren we een speurtocht door het gebouw en maken we samen een schilderij wat zij op hun kamer mogen hangen. Alle kinderen krijgen een mooie rugzak met fijne en bruikbare spullen, afgestemd op hun leeftijd: een zacht dekentje, een beker en broodtrommel, een tandenborstel, spelletjes en zelfs een brief van lotgenootjes.

Het verhaal van Toby de Eekhoorn speelt een grote rol bij de Koning. Toby heeft hetzelfde meegemaakt als de kinderen in de opvang. Hij raakte zijn huisje kwijt doordat zijn boom werd omgezaagd maar mocht tijdelijk samen met zijn moeder in de opvangboom van mevrouw Uil wonen. Je komt Toby op verschillende plekken in ons gebouw tegen. We hebben in onze hal zelfs een levensgrote boom staan, waar Toby en zijn vriendjes wonen!
Zijn verhaal wordt verteld in een boekje wat we samen met de jongere kinderen lezen en in het boekje zitten verschillende opdrachten waarmee we samen aan het werk gaan.

De begeleiding van de kinderen is gebaseerd op de methodiek Veerkracht. We maken samen met het kind een overzicht van diens krachten en talenten en stellen een actieplan op met doelen. Bij de jongere kinderen helpen de ouders mee. We zien het kind iedere week om te kijken hoe het gaat, wat het kind nodig heeft en gaan doelgericht aan de slag met het actieplan. Daarnaast hebben we ook een werkboek, afgestemd op de leeftijd, waarin samen met het kind gewerkt wordt.

In onze speciale lounge worden leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen van alle leeftijden. Het is een fijne plek waar ze even kunnen ontsnappen aan de zorgen van thuis, waar ze lekker kunnen spelen met andere kinderen.

"Een veilige plek"

Begeleiding aan kinderen

De Koning
Brevierpad 2
5709 AD Helmond