0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Kiezen voor het leven – Roeland

Kiezen voor het leven – Roeland

SMO 5 Over SMO 5 Onze aanpak 5 Doelgroep & portretten 5 Kiezen voor het leven – Roeland

Ambitieus en intelligent

In de binnenstad van Helmond en Mierlo-Hout genoot Roeland samen met zijn broers van een onbezorgde kindertijd. Als kind was Roeland actief en competitief. Het was voor hem belangrijk om goed te presteren. Deed hij het goed op school? Dan voelde hij zich heel trots over zijn succes.

“Als ik er nu over nadenk is dat best gek. Het leven wordt steeds ingewikkelder naarmate je ouder wordt. Maar het wordt wél makkelijker om teleurstellingen te overkomen. Dat was voor mij een van de moeilijkste dingen om te leren.”

Roeland is ambitieus en intelligent. Hij is ook erg breed georiënteerd in zijn interesses en hobby’s. “Waar moet je dan aan denken? Nou van tapdansen tot aan een opleiding communicatie. Als kind wilde ik heel graag doedelzak spelen.”

Ontsnappen aan autoritair gezag

Tijdens zijn pubertijd ontsnapte Roeland regelmatig aan het autoritaire gezag. Hij begon middelen te gebruiken, waar hij uiteindelijk aan verslaafd raakte. Dit gedrag ging gepaard met de daarbij behorende buitensporigheden.
Het gevolg van het ‘zich vrij voelen’ en zijn ongeremde gedrag, maakte dat Roeland in de problemen kwam met de autoriteiten. Dit tot groot verdriet van zijn ouders.

Toen Roeland 26 jaar was, kreeg hij een ernstig ongeluk. Dit was één van de eerste momenten dat Roeland in een diep dal belandde. Fysiek én psychisch had Roeland een grote klap gekregen. Hij kreeg PTSS.

“Alles kwam op mij neer, maar dat kon ik niet verwerken, ik ging op in mijn PTSS en verslaving. Ik had het liefst een prettige roes en de rest was niet meer belangrijk. Ik wilde het liefste van de wereld zijn.”

Uiteindelijk revalideert Roeland van zijn fysieke schade en gaat het weer de juiste richting op met hem.

Het overzicht verloren

In 2011 geeft Roeland zijn eigen woning op en gaat hij samenwonen met zijn toenmalige partner. Achteraf bleek dit geen goede zet. Roeland en zijn vriendin hadden samen veel ruzie. Hij verbrak de relatie en kwam (met zijn PTSS en verslaving) op straat te staan.

Hij kwam voor de eerste keer in de opvang van SMO terecht. Kort daarna kreeg hij middels ‘Housing First’ een zelfstandige woning toegewezen. Hij kon voor emotionele steun terugvallen op zijn ouders.

Roeland gebruikte in die tijd dagelijks drugs. Zijn ouders gingen scheiden en dit hakte er stevig in. Voor de emotionele steun die hij zo nodig had, kon hij ook niet meer volledig bij zijn ouders terecht. Door het gebruik van drugs kreeg Roeland last van vreemde ervaringen.

“Deze ervaringen maakten mij angstig, Ik trok mezelf terug, in isolement.” Het overlijden van zijn vader was een extra klap. “Zonder hem vertrouwde ik niemand. Met als gevolg dat ik psychisch nog zieker werd.”

Zelfmedicatie

Roeland kreeg op dit punt in zijn leven hulp van de GGZ, die hem ondersteunden bij het afkicken van middelengebruik en zijn angsten. “Ik ben opzoek naar de juiste weg, ik wil correct handelen en voldoening krijgen uit het leven. Ik wil stijgen op de maatschappelijke ladder. Ik ervaarde veel weerstand bij de inzet van verschillende methodes, omdat ik het gevoel had dat ik tekort gedaan werd. Vandaar dat ik bleef vertrouwen op de drugs en de middelen die ik al gebruikte.”

Roeland gaat op eigen initiatief naar de zwarte markt om medicatie te halen om het gevoel tekort te worden gedaan te onderdrukken. Van deze ‘zelfmedicatie’ werd Roeland heel erg ziek, hij ontspoort. Dit leidt tot steeds meer overlast bij zijn omgeving. “Uiteindelijk kreeg ik de stempel: ‘een bedreiging voor zichzelf en anderen.’ Roeland kwam in detentie en verloor voor de tweede keer zijn huis.

Een moeilijke periode brak aan.

Uiteindelijk bleek detentie de start van een belangrijk leerproces. Zelf zegt hij: “Psychiatrie is goed bedoeld, maar er is weinig begrip voor en je krijgt maar zo kort de tijd om echt geholpen te worden.” Na zijn periode in detentie volgt er een resocialisatie traject. Inmiddels heeft Roeland een verbod op hard- en softdrugs. De GGZ blijft betrokken in zijn traject. Roeland woont nu in een begeleide woongroep. Hij werkt iedere ochtend bij de Jobfactory en besteedt zijn middagen in de sportschool of bij zijn moeder, met wie Roeland een hele sterke band heeft.

Rust en structuur

Op de werkplaats van SMO werkt Roeland aan veel verschillende klussen. Zo installeert hij bijvoorbeeld de elektriciteit van de ‘Wonnie’ lampen en SMO’s eigen meubelmerk Skôn gaf hem de motivatie om van de afdeling creatief de overstap te maken naar de timmerwerkplaats. Zo verricht Roeland nu ook zaagwerkzaamheden en zet hij de kruk ‘Draagkracht’ in elkaar. Maar Roeland is van vele markten thuis. Hij is snel van begrip en verkent dan ook naar eigen zegge graag de grenzen van nieuwe werkzaamheden. Rust en structuur bieden hem de mogelijkheid om zijn denken praktisch te maken.

Tegenwoordig kiest hij voortdurend voor het leven. Dit is niet altijd zo geweest.

“Ik weet hoe het is om ziek te zijn, zowel mentaal als fysiek.”

Dit houdt Roeland niet tegen. “Ik ga er wat moois van maken.”

 

Roeland