0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Op zoek naar stilte in zijn hoofd – Jack

Op zoek naar stilte in zijn hoofd – Jack

SMO 5 Over SMO 5 Onze aanpak 5 Doelgroep & portretten 5 Op zoek naar stilte in zijn hoofd – Jack

Geen gebruikelijk levenspad

Op de foto is Jack te zien als jongetje van zes á zeven jaar oud. Samen met zijn broertje Wim (rechts op de foto) al fietsend door zijn geboortestad Weert. Hij beleefde daar een onbezorgde jeugd, maar kreeg een strenge opvoeding. Hij groeide op als de zevende zoon van een gezin met acht broers en zussen. Begin 2023 maakte Jack met zijn huidige persoonlijk begeleider Diede een “trip down memory lane” door Weert. “Alles was zo veranderd, alleen de herinneringen blijven.”
Jack is op de foto nog klein, alhoewel hij waarschijnlijk toen groot was voor zijn leeftijd. Later groeide Jack uit tot een aanzienlijke man van zo’n twee meter, met getatoeëerde armen en grijze volle lokken halflang haar.

Het volgen van het gebruikelijke levenspad is niks voor Jack. “Ik weet nog steeds niet wat ik later worden wil. School en werken vond ik allebei niks.”

“Ik leef echt met de dag, wat ik vandaag heb dat heb ik en wat ik morgen krijg dat krijg ik.”

Op zoek naar rust in zijn hoofd

In Jack’s hoofd is het nooit stil. Later in zijn leven zal hij de diagnose ‘erfelijke schizofrenie’ krijgen, maar op zijn 14e zoekt hij zelf naar manieren om van de onrust in zijn hoofd af te komen. Samen met zijn vrienden rookte hij zijn eerste blowtje. Jack werd rustig van het blowen en deed het daarom steeds vaker. In zijn kamer ontbrandde hij naast zijn Boeddha beeldje vaak wierrook met de geur Patchoulli. Dit zorgde nog meer voor het gewenste effect en de rust in zijn hoofd, waar Jack zo naar verlangde.

Maar de onrust in zijn hoofd werd steeds groter en het blowen werd een patroon. Jack kreeg psychotische klachten. Zijn psychoses zorgde ervoor dat hij terecht kwam in de forensische psychiatrie. Nadat hij zijn traject in de forensische kliniek succesvol doorlopen had, volgde aansluitend een traject in de Vincent van Gogh Kliniek te Venray. Het is in deze kliniek dat Jack gediagnostiseerd werd met schizofrenie. Het blowen kreeg een verklaring: het was een vorm van ‘self medication.’ Jack kreeg nu de juiste medicatie om zijn schizofrenie onder controle te houden, deze slikt hij tot op de dag van vandaag.

Op straat komen te staan

Hij ontmoette tijdens deze periode online een leuke dame en werd verliefd. Na 1 jaar in de Vincent van Gogh kliniek in Venray te hebben gewoond verhuisde Jack voor de liefde naar Helmond. Hij ging met haar samenwonen in een huurwoning in Helmond. De liefde hield een aantal jaren stand. Toen zij haar huurwoning moest verlaten door financiële problemen, konden zij niet meer samenleven. Jack had niet de mogelijkheid om voor zichzelf te kunnen zorgen en werd thuisloos. Hij kwam bij SMO in Huize d’n Herd terecht.

Een nieuwe liefde

In 2011 ontmoette Jack een nieuwe liefde. Los van elkaar maar toch in verbinding. Jack is erg zorgzaam, als hij klaar is met de huishoudelijke taken en zorgen voor zijn medebewoners dan geniet hij ervan om zijn vriendin te verwennen met een heerlijke maaltijd. Liefde gaat nou eenmaal door de maag.

Jack werd ondersteund door voormalig persoonlijk begeleider Monique, met wie Jack 15 jaar samenwerkte. Samen bezochten zij regelmatig de familie van Jack. Toen Monique haar loopbaan bij SMO stopte bleven de twee contact houden en ging Monique nog steeds mee op familiebezoek. Na het overlijden van zijn moeder, broer en schoonzus kunnen ze niet meer op familiebezoek gaan. Wel bellen ze nog regelmatig met elkaar. Zo groeide er vanuit een werkrelatie ook een vriendschap.

Rustig genieten van zijn oude dag

Jack heeft een behoorlijk roerig leven achter de rug. Hij is blij als hij de komende jaren bij SMO rustig van zijn oude dag kan genieten. Hij wil uiteindelijk onderzoeken of hij zijn medicatie kan afbouwen. “De zorg zegt dat ik er klaar voor ben om mijn medicatie af te bouwen, ik vind dit nog heel erg spannend.”

Jack