0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Dromen van een betere toekomst – Hassan

Dromen van een betere toekomst – Hassan

SMO 5 Over SMO 5 Onze aanpak 5 Doelgroep & portretten 5 Dromen van een betere toekomst – Hassan

Opgegroeid met veel dromen

Hassan een kwetsbare, trotse man met een glimlach van oor tot oor. Hij is 2e generatie Marokkaan. Zijn vader kwam ,voor een beter leven voor zijn kinderen, als gastarbeider naar Nederland. Hij nam zijn vrouw en acht kinderen mee: vier jongens en vier meiden. Hassan is het oudste kind uit het gezin. Ze woonden eerst samen in België, waar de huizen groter en goedkoper waren. Daarna vestigde het gezin zich in Helmond.

Hassan groeide op met vele dromen. Zo droomde hij van het componeren van muziek voor defensie. Een creatief kind dat destijds al regelmatig de camera pakte om het leven vast te leggen op de gevoelige plaat.

‘’In mijn tijd waren de kansen voor mensen met een migratie achtergrond laag.’’

Een gestrand huwelijk en een nieuwe liefde

Hij mocht bij verschillende bedrijven in de bouw aan de slag. Hij moest keihard werken voor een heel mager loon. Hij trouwde met een Marokkaanse vrouw, een gearrangeerd huwelijk. Zij verhuisde voor hem naar Nederland. Eenmaal in Nederland aangekomen veranderde zijn bescheiden bruid in een pittige tante. Zelf zegt hij: ‘het geld verdween sneller dan dat ik deze bij verdiend kon krijgen.’ Hassans huwelijk strandde.

Gelukkig vond hij de liefde terug bij zijn oude buurmeisje, op wie Hassan stiekem al een hele poos een oogje had. Samen met haar kreeg Hassan een dochter en tien jaar later volgde dochter nummer twee. Hassan begint te glunderen. ‘Op hen ben ik echt trots!’

Alles stortte in

Als ook zijn 2e huwelijk geen stand houdt, stort alles in. Hassan vertelt: ‘ik had nog de reservesleutel van het huis en sliep nog een tijdje in de garage. Tot mijn oudste dochter mij in de ochtend in de garage slapend vond. Ze zei: “Waarom slaap je hier, waarom kom je niet naar binnen?” Dit was voor Hassan het dieptepunt. Hij besloot op dat moment om niet meer ‘thuis’ te slapen. Hij kon direct terecht bij voormalig nachtopvang voor dak- en thuislozen ‘de Oversteek van SMO’.

Opstapelende problemen

In eerste instantie bleek dat Hassan in een neerwaartse spiraal terecht kwam. Hij zat tussen veel mannen met een verslaving. Het gebruik om hem heen en de opstapelende problemen thuis maakte dat Hassan een uitweg zocht in het gebruik van middelen. Na 4,5 jaar bij SMO te hebben gewoond, werd Hassan opgenomen in de kliniek. Waar hij eindelijk kon gaan werken aan zijn weg opwaarts. Hij kreeg een huis in het Helmonds Haagje. Dit was niet de meest ideale plek voor zijn herstel. Het Haagje had in de jaren 90 meer iets weg van een oorlogsgebied.

“Wapens, drugs, alcohol, inmiddels kende ik dat spelletje wel.”

De herinneringen staan nog in Hassans geheugen gegrift. Vrij snel ontstond er de wens voor een andere woning, zodat hij in een voor hem betere omgeving kon leven. Deze wens kwam uit en uiteindelijk betrok hij zijn huidige woning.

Ondersteuning door Begeleiding Thuis

Nog steeds ontvangt Hassan hulp van SMO. Hassan vertelt “SMO heeft super veel voor mij betekend. Ieder jaar vragen ze me weer of ik niet zou willen stoppen met de begeleiding. Dat gaat twee of drie maanden goed, maar dan staat de deurwaarder weer op de stoep. Ik vind de hulp erg fijn.”

Zijn woonondersteuners ondersteunen hem met het op de rit houden van zijn financiën. “Door mijn persoonlijke omstandigheden is dit lastig en woonondersteuning zorgt ervoor dat het met mijn financiën goed blijft gaan. Ik kreeg bijvoorbeeld meerdere malen te maken met een deurwaarder omdat ik mijn alimentatie niet kon betalen.”

Toekomstperspectief schilderen

Door de hulp van SMO ervaart Hassan de rust om creatief bezig te kunnen zijn. Wanneer zijn gezondheid het toelaat maakt hij kunst. Hassan bedenkt zelf allerlei creatieve schildertechnieken waarmee hij zijn schilderijen vervaardigd. Hassan droomt er nu van om opa te worden. Maar als hij echt zijn toekomstperspectief schildert, schildert hij een huis in een warm land, waar hij van zijn oude dag kan genieten.” Nu kan hij door zijn gezondheid en financiële omstandigheden niet zoveel genieten als dat hij eigenlijk zou willen. “Ik leef hier als een klok, niks van lekker eten, niks van genieten.”

Hassan