Telkens vallen en weer opstaan – Fenjo
Vallen en opstaan
Vanaf zijn achtste is Fenjo vooral te vinden op de skatebaan. Altijd heel erg fanatiek: vallen en opstaan, vallen en weer opstaan. Oude dametjes die voorbijkomen, betaalden hem om trucjes te doen. Zijn gedrevenheid en discipline valt op bij een groep van oudere skaters, die hem als kind mee op sleeptouw nemen. Zo komt Fenjo ook terecht op Europa’s grootste skatebaan van die tijd, in Mol (België).
Later verhuist Fenjo met zijn ouders en 3 broers van Someren-Eind naar Asten. Vanaf die tijd is hij op de skatebaan in Asten te vinden. Als deze vernield wordt, besluit Fenjo actie te ondernemen: met carnaval gaat hij skatend mee met de optocht, hij maakt een groot bord met daarop de tekst: “Met vuur en olie op de baan is het skaten gedaan!” Tijdens de optocht haalt hij handtekeningen op en samen met zijn ouders brengt hij deze naar de gemeente. Zo krijgt hij het voor elkaar dat de skatebaan gerepareerd wordt. Maar helaas gaat de plaatselijke jeugd hem lastigvallen. Zo erg dat Fenjo op een gegeven moment niet meer naar de skatebaan durft en hij stopt met skaten.
Stilzitten? Niks voor Fenjo
Stilzitten doet Fenjo daarna niet. “Ik was als kind al vindingrijk en aan het handelen. Ik ging met een vriendje gratis sleutelhangers halen bij de garage en deze verkochten wij vervolgens aan de deur bij mensen.” In die tijd blijft hij vaak tussen de middag bij zijn vriendje en zijn slagersfamilie eten. “Iedere middag kreeg ik kipschnitzel met cola voor de lunch.” Langzaam neemt zijn gewicht toe.
“Ik ging van fanatiek fit naar fanatiek vet.”
Van recreatief naar dagelijks drugsgebruik
Als Fenjo wat ouder wordt, is hij vaak op feestjes te vinden. Daar komt hij voor de eerste keer in aanraking met drugs. Eerst recreatief, het gebruik beperkt zich tot feestjes. Langzaamaan verandert dit in dagelijks gebruik, met uiteindelijk een drugspsychose tot gevolg. Fenjo komt bij de GGZ terecht en zijn psychose wordt met antipsychotica onder controle gehouden. De medicatie houdt Fenjo echter zodanig in zijn greep, dat er van de fanatieke Fenjo weinig overblijft.
Na het traject bij GGZ komt Fenjo terecht bij de opvang van SMO, waar hij onder begeleiding aan zijn dagritme werkt en zijn weg naar zelfstandigheid terugvindt. Hij houdt zich gedisciplineerd bezig met sporten en valt af. En met de hulp van de GGZ bouwt hij de antipsychotica af.
Nadat Fenjo helemaal is afgekickt, verhuist hij naar Amstelveen om daar met een vriend te gaan wonen. Daar breekt opnieuw een periode van veel feesten aan. De vriend worstelt met een verslaving en Fenjo’s drugsgebruik neemt weer toe. Hij leert een leuke dame kennen met wie hij inziet dat het met zijn gebruik de verkeerde kant op gaat. Het is die vriendin die ervoor zorgt dat Fenjo uit deze situatie kan komen.
Toekomstplannen werden werkelijkheid
Op slechts één avond schrijft Fenjo zijn plannen voor de toekomst: ‘het Pandjeshuis’, een winkel waar Fenjo bij consumenten spullen inkoopt en deze tweedehands doorverkoopt. Hij vertrekt uit Amstelveen om samen met zijn vriendin in Helmond te gaan wonen en start hier zijn onderneming: Pawnking. Dit loopt fantastisch! Fenjo kan zelfs zijn broertje met autisme in dienst nemen. De wens om zijn bedrijf te laten groeien wordt steeds realistischer, vooral als het pand naast Pawnking in de verhuur komt. Dit is een enorme kans om te groeien. Tussen alle handel door verbouwt Fenjo het pand naast de Pawnking om hier één grote winkel van te maken. Pas veel later beseft Fenjo dat deze snelle groei van zijn bedrijf een manier is om zijn emoties te ontlopen.
Het lukt hem niet om de extra kosten van de grotere winkel terug te verdienen. Dit begint zijn tol te eisen, het wordt Fenjo teveel. Hij verliest de controle, vervalt in zijn oude patroon en grijpt weer naar de drugs. Als daarop zijn relatie stukloopt, gaat hij opnieuw op dagelijkse basis gebruiken. Zijn schulden lopen op, Fenjo moet zijn huis uit, binnen drie maanden verhuist hij drie keer.
Nog steeds even gedreven, vindingrijk en ondernemend
Fenjo belandt in de schuldhulpverlening, maar kan wel zelfstandig blijven wonen. Zijn eerdere positieve ervaringen met SMO brengen hem naar de timmerwerkplaats bij de Jobfactory, waar hij met ondersteuning van Marnix zijn plek vindt. “Marnix ken ik al 10 jaar, het is fijn om zo vertrouwd te zijn.”
Fenjo bouwt een calisthenics trainingstoestel, waarmee je kunt trainen met je eigen lichaamsgewicht als weerstand. Hij verdiept zich verder in de sport en concentreert zich ook op gezonde voeding. Het STAP-budget geeft Fenjo de kans om een opleiding tot sportvoedingsdeskundige te volgen. Dat leidt tot een nieuw ondernemingsplan. In december 2023 komt Fenjo uit de schuldsanering en is de website voor zijn eigen onderneming in de maak. Inmiddels is Fenjo’s unieke platform voor calisthenics-training en sportvoeding klaar voor de markt. Het gedreven, vindingrijke, ondernemende jongetje is nog steeds in Fenjo te vinden. Vallen en opstaan, vallen en weer opstaan.
’