0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Telkens vallen en weer opstaan – Fenjo

Telkens vallen en weer opstaan – Fenjo

SMO 5 Over SMO 5 Onze aanpak 5 Doelgroep & portretten 5 Telkens vallen en weer opstaan – Fenjo

Vallen en opstaan

Vanaf een jaar of 8 was Fenjo vooral te vinden op de skatebaan. Hij was altijd heel erg fanatiek; vallen en opstaan, vallen en weer opstaan. Oude dametjes die voorbij kwamen betaalden hem om trucjes te doen. Zijn gedrevenheid en discipline viel op bij een groep van oudere skaters, die hem als kind mee op sleeptouw namen. Zo was Fenjo ook te vinden op Europa’s grootste skatebaan van die tijd, in Mol België.

Later verhuisde hij met zijn ouders en 3 broers van Someren-Eind naar Asten. Vanaf die tijd was hij op de skatebaan in Asten te vinden. Deze werd helaas vernield. Met carnaval besloot Fenjo actie te ondernemen. Hij mocht skatend mee met de optocht en maakte een groot bord met daarop de tekst: “Met vuur en olie op de baan is het skaten gedaan!” Tijdens de optocht haalde hij handtekeningen op en deze bracht hij met zijn ouders naar de gemeente. Deze actie zorgde ervoor dat de skatebaan gerepareerd werd. Maar helaas ging de plaatselijke jeugd hem vervelen. Op een gegeven moment werd dit zo erg dat Fenjo niet meer naar de skatebaan durfde en het skaten stopte.

Stilzitten is niks voor Fenjo

Maar stilzitten deed Fenjo niet. Hij zegt zelf: “Ik was als kind al vindingrijk en aan het handelen. ik ging met een vriendje gratis sleutelhangers halen bij de garage en deze verkochten wij vervolgens aan de deur bij mensen.” In die tijd bleef hij vaak tussen de middag bij zijn vriendje eten. Zijn vriendje kwam uit een slagersfamilie. Fenjo licht toe: “Iedere middag kreeg ik kipschnitzel met cola voor de lunch. Langzaam nam mijn gewicht toe.

“Ik ging van fanatiek fit naar fanatiek vet.”

Van recreatief naar dagelijks drugsgebruik

Toen Fenjo wat ouder werd was hij vaak op feestjes te vinden. Op deze feestjes kwam hij voor de eerste keer in aanraking met drugs. Aanvankelijk leek het gebruik recreatief. Het gebruik beperkte zich tot feestjes maar langzaamaan veranderde dit in dagelijks gebruik. Fenjo kreeg een drugspsychose en kwam bij de GGZ terecht. Zijn psychose werd door middel van antipsychotica (Haldol) onder controle gehouden. De medicatie hield Fenjo in zijn greep, zodanig dat er van de fanatieke Fenjo weinig overbleef. Na het traject bij GGZ ging Fenjo wonen bij het Doorgangshuis van SMO. Hier vond hij onder begeleiding zijn weg terug naar zelfstandigheid. Met  behulp van SMO werkte hij aan zijn dagritme. Hij hield zich gedisciplineerd bezig met sporten en viel af. Door de hulp van de GGZ kon hij de antipsychotica ook afbouwen tot het moment dat hij helemaal was afgekickt.

Hij verhuisde naar Amstelveen om daar met een vriend te gaan wonen. Zijn vriend worstelde in die tijd ook met een verslaving. Er brak weer een periode aan van veel feestjes. Het drugsgebruik nam weer toe. Tijdens deze periode leerde Fenjo een leuke dame kennen. Samen zagen ze in dat het de verkeerde kant op ging met Fenjo zijn gebruik. Zijn vriendin zorgde ervoor dat Fenjo uit deze situatie kon komen.

Toekomstplannen werden werkelijkheid

Op slechts één avond schreef Fenjo zijn plannen voor de toekomst ‘het Pandjeshuis’. Het Pandjeshuis is een winkel waar Fenjo bij consumenten spullen inkoopt en deze tweedehands doorverkoopt. Hij vertrok uit Amstelveen om samen met zijn vriendin in Helmond te gaan wonen en hij startte zijn onderneming Pawnking. Dit liep fantastisch! Hij kon zelfs zijn broertje met autisme in dienst nemen. De wens om zijn bedrijf te laten groeien werd steeds realistischer. Het pand naast Pawnking kwam na een tijdje in de verhuur. Dit was een enorme kans om te groeien. Tussen alle handel door verbouwde Fenjo het pand naast de Pawnking om hier één grote winkel van te maken. Inmiddels weet Fenjo dat het snelle groeien van zijn bedrijf een manier was om zijn emoties te ontlopen.
Het lukte helaas niet om de extra kosten van de grotere winkel terug te verdienen. Dit begon zijn tol te eisen, het werd teveel en Fenjo verloor de controle. Hij verviel weer in zijn oude patroon en greep opnieuw naar de drugs. Zijn relatie verliep moeizaam en uiteindelijk liep de relatie ook stuk. Dat zorgde ervoor dat hij weer op dagelijkse basis ging gebruiken en de schulden liepen op. Fenjo moest zijn huis uit. Binnen drie maanden is hij drie keer verhuisd.

Nog steeds even gedreven, vindingrijk en ondernemend

Fenjo belandde in de schuldhulpverlening. Hij kon wel zelfstandig blijven wonen. Zijn eerdere positieve ervaringen met SMO zorgden ervoor dat hij weer de hulp van SMO inschakelde. Hij volgde een daginvulling programma op de timmerwerkplaats bij Marnix.

“Marnix ken ik al 10 jaar, het is fijn om zo vertrouwd te zijn.”

Fenjo bouwde op de timmerwerkplaats een calisthenics trainingstoestel. Calisthenics is een sport waarbij je traint op eigen lichaamsgewicht. Fenjo verdiept zich helemaal in de sport en concentreert zich ook op gezonde voeding. Het STAP budget gaf Fenjo de kans om een opleiding tot sportvoedingsdeskundige te volgen. Ondertussen werkt hij aan een ondernemingsplan. In december dit jaar komt Fenjo uit de schuldsanering. Het gedreven, vindingrijke, ondernemende jongetje is nog steeds in Fenjo te vinden. Vallen en opstaan, vallen en weer opstaan. Fenjo werkt eraan om in december weer met een eigen onderneming aan de slag te gaan. Ditmaal gaat hij Calisthenics trainingstoestellen aanbieden en biedt hij calisthenics trainingen aan. Daarnaast wil hij een smoothie bar realiseren in een foodtruck om naast het sporten de mensen ook een gezonde maaltijd aan te kunnen bieden.

 

Fenjo