0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Nieuws

Winter noodopvang in de Kamenij

2 november 2023 | Nieuws

Buurthuis de Kamenij komende wintermaanden opvanglocatie voor dak- en thuislozen

Buurthuis de Kamenij is gekozen als nachtopvanglocatie voor de winterkouderegeling 2023-2024. Tijdens de winterkouderegeling krijgt iedereen die in Helmond dak- en thuisloos is, toegang tot opvang. Extra nachtopvang is nodig om het groeiende aantal dak- en thuislozen op te kunnen vangen. Daarbij geldt in Helmond de regel dat niemand in de winterkou op straat hoeft te slapen omdat dat ontoelaatbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt Deze tijdelijke opvanglocatie voor dak- en thuislozen opent haar deuren per 1 december 2023 óf vanaf de eerste nachtvorst.

Meer nachtopvang plekken nodig tijdens Winterkouderegeling

Steeds meer mensen hebben een opvangplek nodig om de nacht door te kunnen brengen omdat ze geen thuis hebben. Dit geldt zowel landelijk als in Helmond. Daarbij is gedurende de wintermaanden in Helmond de winterkouderegeling van kracht. Dit is een specifieke vorm van opvang voor dak- en thuislozen waarbij iedere buitenslaper wordt opgevangen op het moment dat door de winterkou de kans op onderkoeling en andere gezondheidsproblemen te groot wordt. De doelgroep wordt dan een warme en veilige plek binnen geboden. Uitgangspunt van de winterkouderegeling is dat niemand in de winterkou buiten hoeft te slapen.
Omdat de vraag naar nachtopvang toeneemt kan de winterkouderegeling niet binnen de huidige locaties van Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) gerealiseerd worden. Dit is de reden dat er gezocht moest worden naar een andere tijdelijke beschikbare locatie.

De Kamenij geschikt als tijdelijke opvanglocatie

Met de hulp van verschillende instanties in Helmond (waaronder woningbouwcorporaties) is gezocht naar een geschikte locatie. Deze is gevonden in De Kamenij, gelegen aan de Jeroen Boschstraat 19 in Helmond. Er is naar verwachting genoeg plek om de dak- en thuislozen op deze locatie op te vangen én de locatie is de komende periode beschikbaar. De nachtopvanglocatie opent op 1 december 2023 haar deuren óf vanaf de eerste nachtvorst. De opvang gaat door zolang er nachtvorst is of tot 1 april 2024. De openingstijden van de locatie zijn van 16.00 uur in de avond tot 10.00 uur tijd in de ochtend.
SMO voert de regeling uit in nauwe samenwerking met politie, bemoeizorg en de trajectregisseurs van de gemeente.

Laatste nieuws

Publiek jaarverslag 2022

Ons publiek jaarverslag van 2022 is klaar. Onze medewerkers én mensen die bij ons wonen en/of begeleid worden vertellen daarin over onze belangrijkste hoogtepunten van het jaar. Lees het jaarverslag hier.

Bezoek wethouder van Dijk Huize d’n Herd

Donderdagavond 15 juni bezocht wethouder van Dijk onze opvanglocatie Huize d'n Herd voor een praatje met bewoners en collega's. Het bezoek maakte veel indruk bij de wethouder: "De verhalen van de passanten, bewoners en de medewerkers hebben indruk gemaakt. Wat ook...

Stop Femicide! #nietéénmeer

MINISTERS: VOORKOM NOG MEER SLACHTOFFERS FEMICIDE, HAAL TABOE WEG! Woensdag 8 maart - Het aantal gevallen van femicide – de moord op een vrouw omdat ze een vrouw is – is in Nederland fors hoger dan in ons omringende landen. Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, met 25...