0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Nieuws

Huize d’n Herd is klaar

23 mei 2024 | Nieuws

Het nieuwbouwpand van Huize d’n Herd, opvanglocatie van Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond e.o., is klaar. De bewoners verhuisden woensdag 22 mei naar het nieuwe pand.

Huize d’n Herd, opgericht in 1967, is een begrip in Helmond. Sinds 1983 is de opvang voor dak- en thuisloze mensen gevestigd aan de Bindersestraat in Helmond. Het nieuwe Huize d’n Herd biedt plek aan in totaal 83 mensen. Het oude pand kende 64 plekken. Kitty de Laat, bestuurder van SMO, legt uit dat deze uitbreiding hard nodig is: “Het liefste zouden we willen dat voor iedereen die dakloos raakt direct een eigen woning beschikbaar is, maar we weten allemaal dat dat ons met de huidige woningnood voorlopig niet gaat lukken. Het aantal daklozen neemt juist toe.”

In september 2020 ondertekenden SMO Helmond en woningbouwvereniging Bergopwaarts uit Deurne de overeenkomst om samen deze nieuwe, eigentijdse voorziening te ontwikkelen. Evert Remmerswaal, directeur-bestuurder van Bergopwaarts vertelt: “Wanneer het gaat over dak- en thuisloze mensen, worden ze vaak gezien als een “moeilijke doelgroep” of als “overlastgevers”. Maar laten we niet vergeten dat deze mensen ook iemands broer, zus, vader, moeder, zoon of dochter zijn. Elk persoon verdient een eigen plek en een veilig (t)huis en de hoop op een betere toekomst’.
Het oude gebouw werd in 2022 gesloopt. Bijna alles, ongeveer 99% van de sloopmaterialen, is hergebruikt of gerecycled tot grondstoffen. Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel voerde daarna de nieuwbouw uit.

Het pand dat hier 40 jaar geleden werd gebouwd, voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Daisy Lucassen, manager primair proces bij SMO vertelt: “In het oude pand hadden bewoners een eigen kamertje van 12m2 met gedeelde faciliteiten. In die tijd was dat hypermodern. Maar de tijden zijn veranderd. Iedereen verdient een eigen woonruimte met eigen faciliteiten. Een fijne plek om te wonen is gewoon heel belangrijk voor je gevoel van welbevinden en draagt daarmee bij aan iemands herstel.” Wat veel mensen niet weten is dat een groot deel van de bewoners van Huize d’n Herd hier permanent (beschermd) woont; sommigen al meer dan 20 jaar. Juist voor die groep is het belangrijk dat er veel aandacht en ruimte is voor ontmoeting. “In de grote gezamenlijke ruimte zijn verschillende hoekjes gemaakt. Een bruin café met een biljarttafel, een huiskamer met een fijne bank en haard en een restaurantgedeelte. Bewoners die dat kunnen hebben de mogelijkheid om zelf hun maaltijd te koken. Voor de mensen die dat niet kunnen maken koks, samen met bewoners die dat leuk vinden, elke avond een warme maaltijd. Ook zijn we van plan om af en toe samen te eten met mensen uit de buurt .”

De bewoners verhuisden woensdag 22 mei naar hun nieuwe woonruimte. “Medewerkers en bewoners zijn betrokken bij het ontwerpproces. We vroegen ze wat zij belangrijk vonden in het nieuwe pand, welke functies er terug zouden moeten komen, welke stijl de inrichting zou moeten zijn en hoe de tuin eruit zou moeten zien. Ook mochten alle bewoners de kleur van hun woonruimte kiezen”, aldus Lucassen.

Huize d’n Herd is een Bijna Energie Neutraal Gebouw. Voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van een Warmte en Koude Opslag in de bodem door dertig gesloten bronnen. Er worden warmtepompen gebruikt en er zijn zonnepanelen. Netstroom is alleen maar nodig voor de energiebehoefte van de eigen apparaten van bewoners.
Ook voor natuur is veel aandacht. Met kasten voor vleermuizen, egelhuisjes, vogelhuisjes, insectenhotels, groendaken met bloemenmengsels en groen tegen de gevel wordt biodiversiteit bevorderd.

Graag bedanken wij de fondsen die een donatie hebben gedaan om ons nieuwe pand mede mogelijk te maken:

Vaillant Fonds
NRC Lezersfonds
Stichting de Lichtboei
Coovels Smits Stichting
Stichting Steun Welzijnszorg
Coöperatiefonds Helmond Peel Noord
Stichting Graag Gedaan
Stichting Thomas van Villanova
Stichting Subsidiefonds Kruisvereniging Helmond
Stichting Kruiswerk Laarbeek
Boudewijn van Gorp Stichting voor Goede Doelen
Stichting Goede Doelen W en H
Stichting Frans van Uden
A.H.E.M. Philips – de Jongh Fonds
Stichting Tiny en Anny van Doorne fonds
Stichting Rosas Donamus
Pasman Stichting
Marion G. Polak Stichting

Laatste nieuws

Ons nieuwe Huize d’n Herd: tijd voor feest!

Vorige maand zijn onze bewoners verhuisd naar het nieuwe Huize d’n Herd. Na een eerste korte periode wennen, was het tijd voor een feest.De bewoners en de medewerkers van Huize d’n Herd hebben samen gevierd dat ze in deze fijne, nieuwe omgeving mogen wonen en werken....

Publiek jaarverslag 2023

2023 was opnieuw een jaar, waarin SMO volop in beweging was. Lees alle verhalen om te zien wat voor bijzondere organisatie SMO inmiddels is geworden! Ga naar de digitale versie!

We hebben de sleutel!

Wat een bijzondere dag vandaag. We hebben de sleutel in ontvangst genomen van het nieuwe pand van Huize d'n Herd. We zijn Bouwbedrijf van de Ven en Bergopwaarts ontzettend dankbaar voor al hun harde werk. Het is nu aan ons om het pand klaar te stomen voor de bewoners,...