0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Nieuws

Begeleiding Thuis nu beter bereikbaar

11 januari 2022 | Nieuws

Bij onze afdeling Begeleiding Thuis zijn we eind 2021 gestart met een nieuwe aanpak, waarbij we voortaan 24 uur per dag bereikbaar zijn. Hoe werken we nu? Wat brengt dat met zich mee? En hoe is deze nieuwe werkwijze voor cliënten? Woonondersteuner Harco vertelt er meer over:

Voorheen werkten we bij Begeleiding Thuis alleen overdag, van maandag tot en met vrijdag. We werkten tot 17.00 of tot 18.00 uur. Nu werken we alle dagen van de week, dus ook in het weekend. We hebben verschillende diensten, waaronder ook een avonddienst tot 21.00 uur. Mensen kunnen ons nu 24 uur per dag bereiken als dat nodig is.
De helft van onze uren plannen we zelf en de helft wordt ingepland. Bij een goede bezetting hebben we meer mogelijkheden en meer tijd voor onze cliënten. Dat is wel heel mooi. We hebben nu grotere indicaties, dus kunnen we langere tijd bij de mensen blijven.

Krachtgericht werken

Dat we meer ruimte hebben in onze werkuren zorgt ervoor dat we nu meer krachtgericht kunnen werken en écht zorg op maat kunnen bieden. We bezoeken mensen wanneer het hen uitkomt en kunnen tijdens ons bezoek ook andere dingen met ze doen dan voorheen. Ik ga nu bijvoorbeeld wel eens mee met mensen naar de stort. Of ik kan mee met iemand naar de stad die het moeilijk vindt om een bril te kopen. Of mee met iemand om een telefoon uit te zoeken. Laatst heb ik Formule 1 gekeken met iemand die het graag wilde zien, maar die anders alleen zat.

Even wennen in het begin

In het begin was het wel even wennen. Zowel voor ons als woonondersteuners als voor de mensen die we bezoeken. Maar inmiddels werken we alweer een tijdje zo en zijn we er allemaal wel aan gewend.
Ik ervaar het zelf best wel prettig. Een avonddienst tot 21.00 of in het weekend werken vind ik geen probleem. Ik probeer zo te plannen dat ik in de weekenden afspraken heb waarin mensen wat grotere dingen moeten doen, waarbij ze mijn hulp goed kunnen gebruiken. Het is echt fijn dat ik ze dan juist met andere dingen kan helpen.

Mensen op een andere manier zien

In de avond en doordeweeks als mensen aan het werk zijn, zijn ze vaak wat rustiger. In het weekend is dat ritme van de werkweek er niet en zie je de mensen op een andere manier. Juist een bezoek van ons op zulke momenten kan voor sommige cliënten prettig zijn.
Zo heb ik een client met een drankprobleem. Hij kan als hij gedronken heeft agressief worden. We kunnen daar nu beter op monitoren. We spreken in het weekend af, vaak zelfs twee keer (op zaterdag en zondag) of tijdens een avonddienst. Zo blijven we op de mogelijk moeilijke momenten telkens peilen hoe het ervoor staat, of er spanning is, of hij meer behoefte heeft om te drinken. We kunnen de lijntjes korter houden, blijven in contact met de woningbouw en de politie, om er alles aan te doen het rustig te laten verlopen. Dat is voor deze meneer ontzettend fijn.

Je leest wel; er is veel veranderd, maar er zijn veel pluspunten aan deze nieuwe werkwijze, waar onze cliënten zeer zeker bij gebaat zijn.

Laatste nieuws

Skôn op Dutch Design Week 2022!

Wat zijn wij trots! Ons eigen meubelmerk Skôn staat dit jaar namelijk op de Dutch Design Week. Van 22 tot en met 30 oktober 2022 zijn wij met een bijzondere stand te bewonderen bij de locatie van Piet Hein Eek.“Niet iedereen die zich aanmeldt wordt zomaar toegelaten...

Sloop Huize d’n Herd start binnenkort

Na de bouwvak start de sloop van het gebouw van Huize d’n Herd, aan de Bindersestraat in Helmond. Het gebouw, dat dienstdeed als opvang van dak- en thuislozen, staat al een tijdje leeg. De bewoners verhuisden eind vorig jaar naar een tijdelijke locatie. SMO Helmond...

Jaarverslag 2021

Ons jaarverslag van 2021 is gepubliceerd. Het was een jaar waarin we stappen hebben gezet om de kracht van mensen op te sporen en nog beter te benutten. In dit verslag laten we graag zien hoe we dat hebben gedaan. Medewerkers en cliënten blikken terug op de meest...