Hoge pieken, diepe dalen – Anka
Een verhaal met veel ups en downs
Het bruidsmeisje op de foto is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen vrouw. Anka is lang, heeft kort, donker haar en is nog altijd goed gekleed. Vaak zie je haar lopen in een mooie jurk.
Ze werkt al jaren op de productieafdeling bij de Jobfactory. Haar verhaal kent ups en downs. Anka worstelt met manische depressie, die ze met medicatie onder controle houdt.
Hart voor mens en dier
Anka wordt geboren in 1965 in Nederweert. Met haar ouders, broer en zusje woont ze achteraf op een hobbyboerderij met dieren. “Je kunt het zo gek niet bedenken of dat dier hadden we thuis ook.” Als meisje vindt ze dit geweldig, want ze is helemaal gek op dieren. Vooral honden hebben haar hart veroverd. Ze wil later dan ook dierenarts worden. Anka is heel sociaal en geliefd bij de buurtkinderen. Samen met hen speelt ze wat af, altijd met de neuzen lekker in de frisse lucht. Anka is ook een brokkenpiloot. “Ik heb heel wat ongelukken gehad.” Op haar 12e krijgt ze een zwaar ongeluk, ze wordt door een auto aangereden en loopt een kleine hersenbeschadiging op.
Zwanger en manisch depressief
Als Anka’s ouders besluiten om te verhuizen naar Someren-Heide, slechts een paar kilometer verderop, blijven de goede vriendschappen die Anka heeft opgebouwd in Nederweert bestaan. Op 16-jarige leeftijd ontmoet ze in de discotheek de man met wie ze later zal trouwen. Hij is dan al 20. Anka gaat werken, in winkels en in de horeca. 4 jaar later geven ze elkaar het ja-woord. Op haar 26e wordt Anka moeder van een dochter en 3 jaar later krijgt ze een zoon.
Tijdens haar zwangerschap wordt Anka manisch depressief, ze kent drukke, chaotische, vrolijke momenten, afgewisseld met periodes van isolement. Anka wil dan alleen maar in bed liggen en ze verwondt zichzelf (automutilatie). Ze belandt een aantal keren op de gesloten afdeling van de GGZ in Geldrop, waar ze handvatten krijgt om de draad weer op te pakken.
Het noodlot sloeg toe
In 2012 slaat het noodlot toe: in januari overlijdt Anka’s zoon plotseling en in hetzelfde jaar ook haar vader. Een depressieve periode breekt aan, met opnieuw een crisisopname op een gesloten afdeling van de GGZ. Weer herpakt Anka zich en bij de Jobfactory vindt ze een werkplek die haar houvast geeft. Dit doet haar goed. “Hier staan ze altijd klaar met een luisterend oor. Het is een vertrouwde omgeving.”
Verliefd en op straat geraakt
Op de Jobfactory wordt Anka verliefd op een andere man, en hij op haar. Een scheiding volgt, waarna Anka eerst nog een klein jaar bij haar ex-man op zolder blijft wonen. Daarna vertrekt ze voorgoed met slechts een koffertje kleding. De vrijheid tegemoet en de liefde achterna. Waar Anka niet op had gerekend, is dat ze niet terechtkan bij haar nieuwe liefde. Ze staat op straat. Bij de speciale noodopvang van SMO in de coronaperiode kan ze tijdelijk terecht, tot ze – dankzij de steun van haar ex-man – terecht kan op een camping vlakbij Someren. Als er vervolgens een woning vrijkomt in Helmond pakt ze deze kans met beide handen aan, al is het niet in Someren.
Sterk netwerk
Inmiddels is de ondersteuning van het GGZ afgesloten en blijft Ankaonder controle bij de huisarts. Haar medicatie is goed ingesteld, waardoor ze goed kan functioneren. Anka is de laatste tijd wel bezorgd om haar eigen gezondheid. Ze is bang voor een terugval. Ze houdt haar eigen gezondheid dan ook goed in de gaten. Ze weet de weg, mocht ze hulp nodig hebben. Ook naar Someren, waar nog steeds haar hart ligt. Daar heeft ze een sterk sociaal netwerk.
