Empathie voor de doelgroep
Ik werkte 10 jaar in de ouderenzorg en ik was toe aan iets nieuws toen ik solliciteerde naar de functie van persoonlijk begeleider bij SMO. De doelgroep sprak me aan. Het zit in mij om voor mensen te willen zorgen, mensen te helpen om hun leven weer op de rit te krijgen. Ik kan – misschien ook wel door eigen levenservaring – empathie opbrengen voor mensen die het leven even niet helemaal zelf kunnen vormgeven.
Op mijn plek
Na drie jaar ben ik nog steeds blij dat ik de stap naar SMO gezet heb. Ik begon in de ‘flexpool’, als flexibel inzetbare medewerker. Eerst bij Huize d’n Herd, later bij de Jobfactory en na ongeveer een jaar vond ik een vaste plek als persoonlijk begeleider op locatie De Koning. Ik voel me daar echt op mijn plek en ben heel blij met het team waar ik deel van uitmaak. Ik krijg de ruimte om mijn werk op mijn manier te doen. En ik voel me gesteund. Die steun bieden we elkaar ook als het even wat minder goed met iemand gaat. Dat helpt om je werk vanuit een positieve houding te blijven doen als het tegenzit.
Aandacht voor diversiteit
Bij SMO mag iedereen zijn wie die is; het is fijn te merken dat we dat binnen de organisatie steeds beter uitdragen. Zeker naar de mensen die we begeleiden, maar ik merk zelf ook dat er aandacht is voor diversiteit. Niet alleen als moslim, vooral als de persoon die ik ben. Ik ben een uitgesproken persoon – best aanwezig kun je wel zeggen – en ik voel dat ik zo mag zijn. Bij de Jobfactory heb ik een keer provisorisch een stilteruimte ingericht met gebedskleden; dat kan gewoon bij SMO. En als er dan iemand zit te werken in zo’n ruimte, is het prima dat ik daarnaast zit te bidden. Dat zorgt ervoor dat ik me vrij voel om een eigen twist te geven aan mijn werk en om eigen ideeën of opmerkingen in te brengen. Daar wordt naar geluisterd en als het kan wordt er ook iets mee gedaan: dat is natuurlijk helemaal mooi.
Romyna Berisha, persoonlijk begeleider