0492 – 52 50 98 info@smo-helmond.nl

Verhalen van medewerkers

Een goede plek om te groeien en te leren

25 januari 2022

Ik krijg veel verantwoordelijkheid

Ik loop stage als werkbegeleider op locatie de Bundertjes. Ik heb gekozen voor SMO omdat ik hier veel kan leren en genoeg uitdaging vind. Ik heb het er ontzettend naar mijn zin! Wat ik hier doe is erg breed. Soms ben ik buiten aan het werk, samen met de deelnemers. Ik maak rapportages en koppel zaken terug naar de andere locaties als dit nodig is. Mijn stagebegeleider heeft gezien dat ik heel zelfstandig werk en dingen goed en snel oppak dus krijg ik best veel verantwoordelijkheid. Zo mag ik overleg doen met deelnemers en hun trajectbegeleiders en mag ik soms nieuwe deelnemers rondleiden. Natuurlijk ben ik stagiaire, maar mijn begeleidster benadert mij meer als collega dan als stagiaire. Zo vraagt ze soms hoe ik dingen zou aanpakken en vraagt me soms ook om advies. Dat vind ik heel fijn. Het zorgt er ook voor dat ik me vrij voel om dingen te vragen en aan te geven als ik dingen moeilijk vind.

Contact met cliënten gaat heel natuurlijk

De onderlinge sfeer in de groep is goed en gezellig. De deelnemers zien mij als hun begeleider en zo gaan ze ook met me om. Ik heb een goede band met de meeste mensen die bij de Bundertjes werken. Ik vind het leuk om contact te maken met mensen, het gaat vanaf het begin af aan al heel natuurlijk.
Het belangrijkste dat ik geleerd heb? Dat je niet elke client op dezelfde manier kan benaderen. Iedereen is anders en vooral bij een kwetsbare doelgroep komt dit goed naar voren. Je zult per client moeten inspelen op hem/haar en zijn/haar situatie. Ook past niet elke behandelmethode bij elke client.

Een warm welkom, genoeg tijd, plek en vrijheid voor je ontwikkeling

Tegen iemand die erover denkt om bij SMO stage te lopen zou ik zeggen: zeker doen. Dit is een erg leerzame plek. De studie ‘specifieke doelgroepen’ zal ook goed aansluiten.
SMO heeft verschillende locaties in Helmond, waardoor je ook gemakkelijk kunt kijken wat het beste bij je past. Je krijgt een warm welkom en er is genoeg tijd, plek en vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Je krijgt fijne en goede feedback waardoor je erg goed weet waar je aan toe bent.
SMO is voor stagiaires binnen het sociaal domein echt een goede plek om te groeien en te leren. Ik kan me ook geen betere en fijnere stage voorstellen.

Anne Pennings, stagiaire werkbegeleider bij de Bundertjes
Anne is student in het laatste jaar van de opleiding Sociaal Werk, uitstroomprofiel Sociaal Cultureel Werk op het Summa College in Eindhoven.